Sportowo w czwórboju o Puchar Lidera, warsztatowo, gdzie można było posmakować produktów z tataraku w wykonaniu grupy Kopystek z Pełczyc z produktami na bazie tataraku, która tworzy produkty lokalne i potrawy regionalne m. in.: chleb ziołowy pieczony na liściach tataraku, likier z tataraku, dżem ajerowo-pomarańczowy, pierogi z soczewicy zielonej. Pasieka Dziki Miód z Dargomyśla przywiozła do Lipian miód i wyroby pszczele a także najlepsze w Polsce miody pitne.

Były pokazy bibułkarstwa i decoupage z Dębna, warsztaty, pokazy wyrobu i pieczenia chleba metodami tradycyjnymi, warsztaty warzenia piwa „Zaczynaj” połączone z degustacją trunku i pokaz warzenia piwa, degustacja „Ryby zaczętej” złowionej wcześnie rano w jeziorze Wądół przez rybaków i przyrządzonej przez panie z Lipińskiego Klubu Seniora i warsztaty wykonywania wieńców technikami tradycyjnymi. Widzowie mogli podziwiać prezentację pod tytułem „Spotkanie z legendą – Lipiańska Czarlandia”, była degustacją wędlin i pieczonego dzika upolowanego przez myśliwych z koła Nemrod. Ze swoją kabaretową wersją legendy lipiańskiej "O olbrzymim rycerzu, Indze i srebrnym moście" na scenie lipiańskiego amfiteatru wystąpił zespół Swojaki.

Podczas Święta produktu tradycyjnego i regionalnego pn. „Chlebem i piwem Zaczynaj” swoje ważne miejsce mieli malarze, rzeźbiarze, ceramicy prezentujący swoje dzieła w namiotach rozstawionych u wezgłowia Półwyspu Storczyków przy Domu Kultury. Edukacyjne stoiska i prezentacje przygotowali także strażacy z OSP Lipiany, policjanci z Komisariatu w Policji w Lipianach, Nadleśnictwa Myślibórz i Cykliści z Lipian, którzy zachęcali do rowerowego zwiedzania pięknych okolic Lipian.

Szczególnym momentem w lipiańskiego święta było podziękowanie za tegoroczne plony, za chleb.  Uroczyste nabożeństwo w intencji rolników odprawił ks. dziekan kanonik Andrzej Stolarski- proboszcz lipiańskiej  parafii, a chleb upieczony z tegorocznego zboża nieśli do ołtarza starostowie tegorocznych dożynek państwo Roma Walczyk- Siedzielnik i Sebastian Siedzielnik z miejscowości Krasne.

Po zakończonym nabożeństwie odbył się konkurs wieńców dożynkowych. I miejsce zajęła pani Danuta Gołębiowska z Jedlic, II miejsce sołectwo Mielęcinek, III miejsce sołectwo Jedlice, IV miejsce pani Alicja Tokarz, V miejsce sołectwo Osetna.

Podczas imprezy widzowie podglądali, smakowali, słuchali i nawiązywali kontakty, wielu z biorących udział w imprezie umawiało się już na kolejne spotkania i wymianę doświadczeń. Święto produktu tradycyjnego i regionalnego pn. „Chlebem i piwem Zaczynaj”, na zlecenie Lidera Pojezierza Myśliborskiego zrealizował Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Lipianach, a sfinansował Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskie, Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie.

Tagged Under

Nasi partnerzy

Gmina Barlinek

Gmina Bierzwnik

Gmina Boleszkowice

Gmina Choszczno

Gmina Dębno

Gmina Krzęcin

Gmina Lipiany

Gmina Myślibórz

Powiat Myśliborski

Gmina Nowogródek-Pomorski

Gmina Pełczyce

Powiat Choszczeński

Gmina Przelewice

Gmina Recz

Gmina Trzcińsko-Zdrój


Więcej...


Więcej...

Zapisz się do naszego newslettera

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego NEWSLETTERA! Będziesz widział o wszystkich ważnych wydarzeniach pierwszy...


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”,
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

"Europejski Fundusz Morski i Rybacki",
Instytucja Zarządzająca PO Rybactwo i Morze 2014-2020 - Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strate­gii Roz­woju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (LSR),
w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej
w ramach działania 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” 
objętego
Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
w zakresie poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”.

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach LSR.