Który regionalny produkt żywnościowy oraz potrawa Pomorza Zachodniego okażą się w tym roku najlepsze? Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 17 kwietnia br.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Regionalny finał konkursu odbędzie się 9 maja 2020 r. w Szczecinie. Podzielony jest on na dwie kategorie: najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsza potrawa regionalna.
W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składać będzie się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.
W drugiej kategorii konkursu udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.
Do zdobycia w konkursie są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2020”. Krajowy Finał Konkursu, podczas wręczone zostaną statuetki „Perły”, odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Aby wziąć udział w konkursie, należy do 17 kwietnia br. wypełnić zgłoszenia (produkt, potrawa) i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Więcej szczegółów konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: www.wrir.wzp.pl oraz Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach: www.zodr.pl.