Stowarzyszenie „Lider Pojezierza” serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom drugiego z cyklu 3 wyjazdów studyjnych pn.: „Gdzie w Polsce karmią najlepiej? Cykl wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej” Edycja II.

II wyjazd to poznawanie śląskich smaków – konkretnie gościliśmy w Koszęcinie, malowniczej miejscowości z tradycjami kulinarnymi, ale także związanymi z folklorem. Mieliśmy ogromną przyjemność uczestniczyć w festiwalu artystycznym „Święto Śląska”. Głównym organizatorem był Zespół Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny, który jest dumą i wizytówką całego Śląska. Oprócz możliwości podziwiania występów artystycznych, charakteryzujących się pięknym śpiewem, dbałością o każdy szczegół, wypracowaniem do maksimum prezentowanych tańców, wielobarwnych strojów, uczestnicy wyjazdu mogli korzystać z atrakcji towarzyszących. Liczne kolorowe stoiska wystawiennicze przyciągały zwiedzających wyrobami rękodzielniczymi, produktami regionalnymi, zapachami potraw tradycyjnych. Dzięki czemu Uczestnicy wyjazdu jeszcze bardziej mogli zaznajomić się z kulturą tego regionu. W trakcie zwiedzania, zainteresowani byli informowani o dobrodziejstwie kulinarnym śląska, tradycjach i dziedzictwie kulturowym.

Kuchnia śląska jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce.
Na skutek czego w 2012 powstał szlak kulinarny Śląskie Smaki z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej. Na szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne oznaczone odpowiednim certyfikatem. Możemy napotkać w nich takie dania jak zalewajka, beskidzkie placki z blachy ze szpyrkami, czy serulę (rodzaj żuru na maślance).

Oczywiście nie mogło zabraknąć klusek śląskich w towarzystwie rolad i modrej kapusty. O sposobach ich wyrobu, tradycyjnych recepturach dowiedzieliśmy się od lokalnych gospodyń. Było pysznie i pouczająco.  

Dziękujemy „Błękitne Okna” Agnieszka Nikoliszyn Granatowska za profesjonalne i rzetelne przygotowanie wyjazdu J

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wyjazdu. Zdjęcia dzięki uprzejmości Uczestników wyjazdu, tj. Wolontariuszy 😊

Cykl wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej”. Wyjazdy realizowane będą zgodnie z umową o dofinansowanie zawartą pomiędzy Województwem Zachodniopomorskim a LGD realizowaną w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem w zakresie Wzmocnienie kapitału społecznego, w tym przez podnoszenie wiedzy społeczności lokalnej w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatycznych, także z wykorzystaniem rozwiązań innowacyjnych.

Tagged Under

Nasi partnerzy

Gmina Barlinek

Gmina Bierzwnik

Gmina Boleszkowice

Gmina Choszczno

Gmina Dębno

Gmina Krzęcin

Gmina Lipiany

Gmina Myślibórz

Powiat Myśliborski

Gmina Nowogródek-Pomorski

Gmina Pełczyce

Powiat Choszczeński

Gmina Przelewice

Gmina Recz

Gmina Trzcińsko-Zdrój


Więcej...


Więcej...

Zapisz się do naszego newslettera

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego NEWSLETTERA! Będziesz widział o wszystkich ważnych wydarzeniach pierwszy...


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”,
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

"Europejski Fundusz Morski i Rybacki",
Instytucja Zarządzająca PO Rybactwo i Morze 2014-2020 - Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strate­gii Roz­woju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (LSR),
w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej
w ramach działania 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” 
objętego
Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
w zakresie poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”.

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach LSR.