a także dotarcie do produktów charakterystycznych, które dzięki swej specyfice mogą stać się wizytówką danego regionu. W tym roku konkurs cieszył się ogromną popularnością. Założono wyłanianie produktów charakterystycznych w czterech kategoriach:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego,
  • roślinnego,
  • napoje
  • inne produkty łączące właściwości produktów roślinnych i zwierzęcych.

Oceną produktów zajęło się Jury w składzie – Pan Damian Greś - Dyrektor Wydziału Turystyki i Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, Pani Dorota Rybińska - Członkini Rady Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” oraz Pani Nicola Dębicka - reprezentantka Stowarzyszenia „Partnerstwo Jezior”.

Do Biura Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” wpłynęło równie dużo w stosunku do roku poprzedniego, bo aż 31 zgłoszeń wyjątkowo różnorodnych potraw – od konfitur przez ciasta, produkty mączne aż po bogatą paletę mięs. Konkurencja była bardzo duża, największą grupę stanowiły produkty pochodzenia zwierzęcego, które są wyjątkowo popularne w naszym regionie. Startowali zarówno amatorzy jak i zawodowcy w tej dziedzinie. Ze strony Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” nie przewidywano eliminacji żadnych przepisów.

Ogół tych czynników sprawił, że konkurs cieszył się ogromną popularnością. Potrawy zostały zaprezentowane i ocenione podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA 2016 organizowanych przez Stowarzyszenie „Lider Pojezierza” i Gminę Boleszkowice. Wiele z prezentowanych w konkursie potraw można było nieodpłatnie skosztować i podziwiać na pięknie przystrojonych stoiskach.

Jury oceniało zgłoszone dania i napoje zgodnie z punktacją, sugerując się czterema głównymi kryteriami:

  • smakiem potrawy,
  • prezentacją produktu – jego estetyką podania,
  • wyglądem ogólnym potrawy,
  • regionalnym charakterem produktu, czyli szczególnymi walorami potrawy, użyciem naturalnych produktów pochodzenia regionalnego w procesie wytwarzania potrawy, tradycją wytwarzania produktu.

Przyznawano również punkty za oryginalny charakter potrawy, m.in. związek potrawy z miejscem jej wytwarzania, autorski przepis, oryginalność potrawy względem innych tego typu potraw na rynku.

Podsumowując, Jury nagrodziło poniższe potrawy i wykonawców przyznając im kolejne miejsca:

W kategorii : Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia zwierzęcego (np. ryby, drób, mięso, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory), wyłoniono następujące produkty:

  • I miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Kaczka nadziewana kaszą gryczaną i grzybami
  • II miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Kreatywnych z Wysokiej gm. Boleszkowice – za produkt Przysmak staropolski
  • III miejsce – Towarzystwo Miłośników Recza – za produkt: Pasztet z wątróbki drobiowej

W kategorii: Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia roślinnego (np. warzywa, owoce, powidła, konfitury, marmolady, octy, marynaty, zakwasy, soki, mąki, kasze, chleby i inne wypieki):

  • I miejsce – Irena Kubica z Gudzisza gm. Boleszkowice – za produkt: Chleb żytnio-pszenny na liściu kapusty
  • II miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Zupa grzybowa w chlebie
  • III miejsce – KGW Zamęcin gm. Choszczno – za produkt: Dżem z cukinii

W kategorii: Napoje regionalne lub tradycyjne (alkoholowe i bezalkoholowe):

  • I miejsce – Pasieka „Dziki miód” Krzysztof Piwowar z Dargomyśla gm. Dębno – za produkt: Miód pitny „CHMIELAK”
  • II miejsce – KGW Karsko gm. Nowogródek Pomorski – za produkt: Eliksir młodości
  • III miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Piwo panieńskie z nutką tataraku

W kategorii: Inne produkty regionalne lub tradycyjne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze):

  • I miejsce – KGW Gospodarski Krąg Marzena Migacz z Boleszkowic – za produkt: „Sernik mojej mamy”
  • II miejsce – KGW Łasko-Wygon – za produkt: Kluski goły
  • III miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Nadzieja” Katarzyna Sosnowska, Sylwia Zimna z Brenia gm. Bierzwnik – za produkt: Kibiny litewskie

Jury postanowiła przyznać wyróżnienia za 3 następujące potrawy:

  • KGW Strzeszów gm. Trzcińsko-Zdrój - za produkt: Zupa z dynii
  • Gmina Barlinek – za produkt: Masło wiejskie
  • Towarzystwo Miłośników Recza – za produkt: Jabłka pieczone z cynamonem i orzechami

Oraz jedną nagrodę specjalną za smak i wyjątkową estetykę podania produktu oraz wyróżniającą się spośród innych ekspozycję dania:

  • Marek Żurański z Zamęcina gm. Choszczno – za produkt: Zamęcińska szynka

Komisja Konkursowa oprócz walorów smakowych oceniała, także estetykę podania produktu, ekspozycję oraz zgodność z wymogami wynikającymi z regulaminu.

Wszystkim nagrodzonym – gratulujemy!

Wszystkim biorącym udział w konkursie – serdecznie dziękujemy i zapraszamy do udziału już za rok!

Fotorelacja dostępna poniżej oraz na naszym facebokowym profilu.

Tagged Under

Nasi partnerzy

Gmina Barlinek

Gmina Bierzwnik

Gmina Boleszkowice

Gmina Choszczno

Gmina Dębno

Gmina Krzęcin

Gmina Lipiany

Gmina Myślibórz

Powiat Myśliborski

Gmina Pyrzyce

Gmina Nowogródek-Pomorski

Gmina Pełczyce

Powiat Choszczeński

Gmina Przelewice

Gmina Recz

Gmina Trzcińsko-Zdrój


Więcej...


Więcej...

Zapisz się do naszego newslettera

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego NEWSLETTERA! Będziesz widział o wszystkich ważnych wydarzeniach pierwszy...


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”,
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

"Europejski Fundusz Morski i Rybacki",
Instytucja Zarządzająca PO Rybactwo i Morze 2014-2020 - Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strate­gii Roz­woju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (LSR),
w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej
w ramach działania 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” 
objętego
Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
w zakresie poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”.

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach LSR.