21.05.2022 r. Wyjazd do Kołobrzegu- „Gdzie w Polsce karmią najlepiej? Cykl wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej”. Edycja II.

Drukuj
wtorek, 24 maj 2022 Michał Kasprzak Kategoria: Aktualności

Stowarzyszenie „Lider Pojezierza” serdecznie dziękuje wszystkim uczestnikom pierwszego z cyklu 3 wyjazdów studyjnych pn.: „Gdzie w Polsce karmią najlepiej? Cykl wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej” Edycja II.

Tym razem, mieliśmy okazję poznawać Kołobrzeg i jego okolice – tereny nadmorskie a zatem i smaki związane z rybami. Odwiedziliśmy targ rybny i port rybacki, gdzie mogliśmy zapoznać się z ofertą lokalnego bazaru rybnego. Ponadto, odbyła się degustacja przetworów rybnych w tym paprykarza kołobrzeskiego, mogliśmy delektować się jego smakiem w wielu odsłonach, tradycyjnej z dorsza, ale także różnych jego wariantów z chilli czy kaszą jaglaną. Oczywiście nie obyło się bez warsztatu w zakresie powstawania tego produktu oraz pogadanki na temat dobroczynnych właściwości spożywania ryb.

Dziękujemy „Błękitne Okna” Agnieszka Nikoliszyn Granatowska za profesjonalne i rzetelne przygotowanie wyjazdu. Dziękujemy, także firmie SUPERFISH za przygotowanie dla uczestników wycieczki degustacji swoich produktów. www.kuterfish.pl

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wyjazdu.

Cykl wyjazdów studyjnych w poszukiwaniu smaków tradycyjnej kuchni polskiej”. Wyjazdy realizowane będą zgodnie z umową o dofinansowanie zawartą pomiędzy Województwem Zachodniopomorskim a LGD realizowaną w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” objętego Programem w zakresie Wzmocnienie kapitału społecznego, w tym przez podnoszenie wiedzy społeczności lokalnej w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatycznych, także z wykorzystaniem rozwiązań innowacyjnych.

Tagged Under