×

Błąd

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Dla folderu galerii obrazów kulinarne oczekiwana jest względna ścieżka do folderu startowego określonego w konfiguracji rozszerzenia w zapleczu systemu Joomla!.

W sobotę, 30 maja zostały wybrane najlepsze potrawy Pojezierza Myśliborskiego

Drukuj
wtorek, 02 czerwiec 2015 Kategoria: Aktualności Odsłony: 90509

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Dla folderu galerii obrazów kulinarne oczekiwana jest względna ścieżka do folderu startowego określonego w konfiguracji rozszerzenia w zapleczu systemu Joomla!.

Dnia 30 maja 2015 roku, podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych w Trzcińsku-Zdroju, odbył się finał konkursu kulinarnego „Średniowieczne Smaki Pojezierza”. Celem konkursu było gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, aktywizacja mieszkańców obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju Pojezierza Myśliborskiego a także dotarcie do produktów charakterystycznych, które dzięki swej specyfice mogą stać się wizytówką danego regionu.

Konkurs rokrocznie zasadniczo przyczynia się do promocji lokalnych wytwórców żywności regionalnej, oryginalnej - wzbogacającej ofertę kulinarną, np. w gospodarstwach agroturystycznych, jak również w dziedzinie rzemiosła i przetwórstwa. W tym roku konkurs cieszył się ogromną popularnością. Założono wyłanianie produktów charakterystycznych w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje oraz inne produkty łączące właściwości produktów roślinnych i zwierzęcych. Oceną produktów zajęło się Jury w składzie – Pan Wiesław Sienkiewicz, Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia „Lider Pojezierza”, Pani Jadwiga Lewandowska, restauratorka z Trzcińska-Zdroju oraz Pani Ewa Stolarska, reprezentantka Stowarzyszenia „Lider Pojezierza”. Do Biura Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” wpłynęło w tym roku bardzo dużo, bo aż 31 zgłoszeń wyjątkowo różnorodnych potraw – od konfitur przez ciasta aż po bogatą paletę mięs. Konkurencja była bardzo duża, największą grupę stanowiły produkty pochodzenia zwierzęcego, które są wyjątkowo popularne w naszym regionie. Startowali zarówno amatorzy jak i zawodowcy w tej dziedzinie, którzy zarejestrowali swoje produkty jako potrawy tradycyjne i uzyskali odpowiednie certyfikaty. Ze strony Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” nie przewidywano eliminacji żadnych przepisów. Celem konkursu było bowiem również zwrócenie uwagi na wyjątkową potrzebę wyłaniania produktów turystycznych, które w ostatnim czasie stały się niezwykle cenną wartością stanowiącą idealny sposób na miłą, smaczną i oryginalną promocję miast, miasteczek i wsi. Ogół tych czynników sprawił, że konkurs cieszył się ogromną popularnością. Potrawy zostały zaprezentowane i ocenione podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA 2015 organizowanych przez Stowarzyszenie „Lider Pojezierza”i Gminę Trzcińsko-Zdrój. Wiele z prezentowanych w konkursie potraw można było nieodpłatnie skosztować i podziwiać na pięknie przystrojonych stoiskach. Jury oceniało zgłoszone dania i napoje zgodnie z punktacją, sugerując się czterema głównymi kryteriami: smakiem potrawy, prezentacją produktu – jego estetyką podania, wyglądem ogólnym potrawy, regionalnym charakterem produktu, czyli szczególnymi walorami potrawy, użyciem naturalnych produktów pochodzenia regionalnego w procesie wytwarzania potrawy, tradycją wytwarzania produktu. Przyznawano również punkty za oryginalny charakter potrawy, m.in. związek potrawy z miejscem jej wytwarzania, autorski przepis, oryginalność potrawy względem innych tego typu potraw na rynku. Podsumowując, Jury nagrodziło poniższe potrawy i wykonawców przyznając im kolejne miejsca:

W kategorii : Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia zwierzęcego (np. ryby, drób, mięso, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory), wyłoniono następujące produkty:

I miejsce – Polędwica dojrzewająca - Dorota Rybińska;

II miejsce – Smalczyk z Gudzisza – Irena Kubica

III miejsce – Kiszka ziemniaczana - Grupa Kopystki z Pełczyc

W kategorii: Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia roślinnego (np. warzywa, owoce, powidła, konfitury, marmolady, octy, marynaty, zakwasy, soki, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)

I miejsce – Konfitura Libbertowska – Małgorzata Musiałowska,

II miejsce – Ukraińskie gołąbki z ziemniakami i kaszą – Koło Gospodyń Wiejskich w Breniu

III miejsce – Wesoły Słonecznik – Koło Gospodyń Wiejskich z Zamęcina.

W kategorii: Napoje regionalne lub tradycyjne (alkoholowe i bezalkoholowe)

I miejsce – Kawa żołędziowa z dodatkami – Bogusia Sługocka

II miejsce – Nalewka ogrodowa na miodzie – Anna Pietraszewska

III miejsce – Likier z tataraku – Grupa „Kopystki”

W kategorii: Inne produkty regionalne lub tradycyjne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

I miejsce – Babka ziemniaczana z boczkiem – Koło Gospodyń Wiejskich w Breniu

II miejsce – Farsz Pra…dziada – Gabriela Biernatowska

III miejsce – Nadzienie Babuni – Zuzanna Rusin

Wszystkim nagrodzonym – gratulujemy!

Wszystkim biorącym udział w konkursie – serdecznie dziękujemy i zapraszamy do udziału już za rok!

GALERIA:

{gallery}kulinarne{/gallery}

Tagged Under