Który regionalny produkt żywnościowy oraz potrawa Pomorza Zachodniego okażą się w tym roku najlepsze? Wystartował wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zgłoszenia przyjmowane są do 17 kwietnia br.

 Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizowany jest już po raz XX przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Jego cel to gromadzenie wiedzy o oryginalnych i charakterystycznych produktach żywnościowych regionów. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Regionalny finał konkursu odbędzie się 9 maja 2020 r.  w Szczecinie.  Podzielony jest on na dwie kategorie: najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsza potrawa regionalna.

W konkursie na najlepszą potrawę regionalną mogą wziąć udział dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne,   gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Menu konkursowe składać będzie się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz  dania głównego. Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z danym regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

W drugiej kategorii konkursu udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy. Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Do zdobycia w konkursie są nagrody rzeczowe oraz nominacja do nagrody honorowej „Perła 2020”. Krajowy Finał Konkursu, podczas wręczone zostaną statuetki „Perły”, odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów  w Poznaniu.

Aby wziąć udział w konkursie, należy do 17 kwietnia br. wypełnić zgłoszenia (produkt, potrawa) i przesłać je do Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.

Więcej szczegółów konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne na stronie internetowej Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: www.wrir.wzp.pl oraz Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach: www.zodr.pl.

Tagged Under

Nasi partnerzy

Gmina Barlinek

Gmina Bierzwnik

Gmina Boleszkowice

Gmina Choszczno

Gmina Dębno

Gmina Krzęcin

Gmina Lipiany

Gmina Myślibórz

Powiat Myśliborski

Gmina Pyrzyce

Gmina Nowogródek-Pomorski

Gmina Pełczyce

Powiat Choszczeński

Gmina Przelewice

Gmina Recz

Gmina Trzcińsko-Zdrój


Więcej...


Więcej...

Zapisz się do naszego newslettera

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego NEWSLETTERA! Będziesz widział o wszystkich ważnych wydarzeniach pierwszy...


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”,
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

"Europejski Fundusz Morski i Rybacki",
Instytucja Zarządzająca PO Rybactwo i Morze 2014-2020 - Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie Strate­gii Roz­woju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność (LSR),
w tym realizację Planu Komunikacji, współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej
w ramach działania 19 „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” 
objętego
Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020
w zakresie poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji”.

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach LSR.