Być w takiej sieci to wyróżnienie

Drukuj
środa, 09 sierpień 2017 Wiktor Różański Kategoria: Aktualności

Województwo Zachodniopomorskie od 9 lat jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie należy już do niej 27 regionów, głównie z państw basenu Morza Bałtyckiego. W każdym z regionów istnieje regionalna sieć, która zrzesza producentów.

W Zachodniopomorskiem są oni skupieni w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie. Ma ona 51 członków. To m.in. restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, gospody, bary, wytwórcy piwa, wędlin, serów czy pasieki. - Od kilku lat jesteśmy w tej sieci - mówi Ewa Kustosz z Przelewic, która z mężem Olgierdem produkują znane w regionie przelewickie miody, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. - Korzyści wynikające z członkostwa w tej sieci mają charakter przede wszystkim promocyjny. Informacje o naszych wyrobach znajdują się m.in. w informatorach wydawanych przez Urząd Marszałkowski, logo ESDK możemy używać na naszych reklamach i rolapach.
Idea Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała 22 lata temu na duńskiej wyspie Bornholm. Projekt szybko zyskał zainteresowanie przedsiębiorców i samorządowców. Obecność w ESDK i wspólne logo jest wyznacznikiem dobrej jakości produktu. O członkostwo mogą się ubiegać producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, producenci i przetwórcy żywności, restauratorzy, właściciele punktów gastronomicznych, obiektów świadczących usługi hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. - Członkostwo w Sieci niesie za sobą wymierne korzyści - mówi Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa. - Należą do nich między innymi uzyskanie licencji na używanie logo Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie, umieszczenie informacji o przedsiębiorstwie członkowskim na stronie internetowej województwa oraz na stronie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, prawo do uczestniczenia w imprezach promocyjnych organizowanych przez Województwo Zachodniopomorskie.
Wnioski w sprawie członkostwa przyjmuje Wydział Rolnictwa i Rybactwa, nr tel. (91) 44 10 203. Tam też można się ubiegać o wpisanie danego wyrobu na Listę Produktów Tradycyjnych. Na tej liście mogą się znaleźć rozmaite produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe. Produkty tradycyjne to takie, które powstają za pomocą metod stosowanych od co najmniej 25 lat. Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się 41 produktów. To m.in. dębickie miody, śledzik kołobrzeski, chleb szczeciński, lipiańskie piwo Zaczynaj, pierniki szczecińskie, choszczeńska strucla z makiem, miedwiańska sieja i inne. W maju tego roku, na tę listę trafiły też bełczańskie zupy piwne.

Źródło: (Serwis Głosu Koszalińskiego)

Tagged Under